Wat is het verschil tussen testament, erfenis en nalatenschap?

Wanneer een dierbare overlijdt zijn er verschillende zaken waarmee je in aanraking komt. Wij begrijpen dat woorden als testament, wilsbeschikking, nalatenschap en erfenis misschien moeilijk kunnen zijn en dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat betekent alles nu precies en wat moet je allemaal weten?

Testament en wilsbeschikking

Een testament, ook wel bekend als een wilsbeschikking, is een document waarin je vastlegt wat er met jouw bezittingen en schulden gebeurt wanneer je overlijdt. In een testament staat ook beschreven hoe de verdeling is en wie er benoemd wordt als executeur. Dit kan een familielid zijn of bijvoorbeeld een onafhankelijke executeur zoals Duet Executeurs. Duet Executeurs kan je helpen bij het opstellen van jouw testament. Denk hierbij aan de volgende zaken:

• Bepalen wie de erfgenamen zullen zijn of wie er juist onterft dient te worden
• Schenkingen vanuit een testament
• Het aanwijzen van een voogd voor minderjarige
• Opnemen van de clausule WLZ (Wet Langdurige Zorg) of AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).
• Het benoemen van een neutraal deskundig executeur. Dit voorkomt latere discussie bij de erfgename(n)

Nalatenschap en Erfenis

Nalatenschap is alles wat een overledene achterlaat voor de nabestaanden. Hieronder vallen zowel de schulden als de bezittingen van die persoon. Erfenis is een synoniem voor nalatenschap en kan dus ook worden gebruikt wanneer je het over de schulden en bezittingen hebt van een overledene.

Ondersteuning door onafhankelijkheid

Duet Executeurs helpt bij de verdeling van de nalatenschap. Het voordeel van een onafhankelijke executeur zoals Duet Executeurs is dat zij deskundig en volledig objectief kunnen kijken naar de verdeling en dat naasten niet belast worden met deze zware taak. Verder help Duet Executeurs je ook bij het regelen van je erfenis en bij het bemiddelen tussen verschillende partijen bij de afwikkeling van een erfenis.

Heb jij hulp nodig bij zaken als de erfenis, nalatenschap, of het voorbereiden van een testament? Dan kunnen wij als Duet Executeurs je zeker helpen. Wij kunnen jou helpen met de bovenstaande zaken en horen het graag als je nog andere vragen hebt. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.

Geen ergernis bij een erfenis.
We wensen je een zorgeloos leven toe!

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens