Verdeling en afwikkeling van nalatenschap

Nalatenschap

Wanneer een familielid of andere dierbare overlijdt moeten er veel dingen geregeld worden, zoals de verdeling en afwikkeling van nalatenschap. Een nalatenschap bestaat uit de bezittingen én schulden die de overledene achterlaat, ook wel bekend als de erfenis. Een executeur zoals Duet Executeurs kan helpen bij de verdeling van de nalatenschap

Afwikkeling van nalatenschap in vijf stappen

De afwikkeling van nalatenschap verloopt via vijf stappen:

Stap 1. Wie zijn de erfgenamen?
Het is belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wie de erfgenamen zijn. Hiervoor moet er worden nagegaan of de overledene een geldig testament heeft opgesteld. In een testament is te lezen wie de erfgenamen zijn. Wanneer er géén testament is opgesteld, bepaalt de wet wie de erfgenamen zullen zijn.

Stap 2. Aanvaarden van de nalatenschap
Wanneer er is vastgesteld wie de erfgenamen zijn, moeten zij gaan bepalen wat ze willen doen met de nalatenschap. Erfgenamen zijn niet verplicht om de nalatenschap te aanvaarden en hebben ook de optie om de nalatenschap te verwerpen.

Stap 3. Verklaring van erfrecht aanvragen
Een verklaring van erfrecht geeft aan wie de erfgenamen zijn en of er een executeur of een gevolmachtigde is aangesteld. Een notaris kan een verklaring van erfrecht opstellen. Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig, let dus goed op dat je dit controleert.

Stap 4. Vereffening van de nalatenschap
Er is sprake van vereffening van de nalatenschap wanneer er een minderjarige erfgenamen is betrokken bij de nalatenschap of wanneer de nalatenschap door één of meer erfgenamen beneficiair wordt aanvaard. Vereffening van de nalatenschap houdt in dat alle bezittingen én schulden in kaart worden gebracht, bepaalde spullen worden verkocht, schuldeisers worden betaald en dat de resterende bezittingen ter beschikking worden gesteld aan de erfgenamen.

Stap 5. Verdeling van de nalatenschap
De verdeling van de nalatenschap wordt bepaald aan de hand van een testament of de wet. Wanneer de overledene een testament heeft opgesteld staat daar in welke erfgenamen welk deel krijgt. Wanneer dit niet het geval is bepaald de wet wie wat krijgt.

Heb jij hulp nodig bij de verdeling en afwikkeling van nalatenschap? Of wil je voor jezelf een nalatenschap gaan regelen? Dan ben je bij Duet Executeurs aan het juiste adres! Wij kunnen jou helpen met de bovenstaande stappen en horen het graag als je nog andere vragen hebt. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.

Geen ergernis bij een erfenis.
We wensen je een zorgeloos leven toe!

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens