Het belang van onafhankelijkheid bij een executeur

Onafhankelijkheid bij nalatenschap

Het regelen van nalatenschap is een gevoelig onderwerp en kan conflicten veroorzaken. Deze conflicten kunnen ontstaan over de ‘onafhankelijkheid’ van de executeur die de familie heeft aangesteld. Vaak wordt een familielid aangesteld als executeur. Nabestaanden zijn bang dat deze executeur niet onafhankelijk is en dat het nalatenschap van de overledene niet eerlijk wordt verdeeld. Daarnaast kan het door het emotionele aspect soms moeilijk zijn voor nabestaanden om objectief te blijven wanneer zij de rol van executeur vervullen. Heel logisch natuurlijk, in een periode van rouw waarin je het verlies van een dierbare aan het verwerken bent. Om ervoor te zorgen dat jij je niet bezig hoeft te houden met andere dingen dan het verwerken van dit verlies, is het belangrijk om te kiezen voor een onafhankelijke executeur zoals Duet Executeurs.

Wat doet een onafhankelijke executeur?
Een onafhankelijke executeur beheert de nalatenschap en voert de verdeling uit op basis van de wet of op basis van een testament wat is opgesteld. Een onafhankelijke executeur bespreekt met jou wat jouw wensen zijn en legt deze vast in een testament. Wie zijn de erfgenamen? Wat wil je nalaten aan jouw erfgenamen? Dit soort vragen zijn belangrijk bij het opstellen van een testament. Een testament kan heel wat conflicten voorkomen bij jouw nabestaanden.

Wanneer je kiest voor een onafhankelijke executeur zijn er verschillende taken die deze executeur voor jou kan uitvoeren. Denk hierbij aan de volgende zaken:

o Het uitvoeren van jouw wensen
o Aangifte doen van erfbelasting
o Bedrijfsoverdracht wanneer er sprake is van een onderneming
o Verkoop van een woning of overig onroerend goed
o Beschrijving en verdeling van de inboedel
o Hulp bij financiële zaken
o Hulp bij het stopzetten van verzekeringen en abonnementen

Ben jij op zoek naar een onafhankelijke executeur? Dan ben je bij Duet Executeurs aan het juiste adres! Wij kunnen jou helpen bij bovenstaande taken maar natuurlijk horen wij het graag als je nog andere vragen hebt. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.

Geen ergernis bij een erfenis.
We wensen je een zorgeloos leven toe!

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens