Een goed doel opnemen in je testament. Kan dat?
Een goed doel opnemen in je testament. Kan dat?
Ja zeker kan dat. En het is ook een heel mooi en nobel gebaar. Hoe regel je dit in je testament? En waar moet je rekening mee houden, bijvoorbeeld om het belastingvoordeel te behouden voor de organisatie die je vermogen ontvangt?
De beweegredenen om een deel of je gehele vermogen na te laten aan een goed doel zijn divers, zoals:
– Je draagt een goed doel een warm hart toe of voelt je verplicht vanuit een moreel oogpunt om (een deel van) je vermogen na te laten aan een goed doel.
- Het contact met de erfgename(n) is in leve al verbroken. Zij verdienen niet jouw vermogen. En dan voelt het toch goed om je vermogen aan een goed doel na te laten.
– Je hebt geen naaste familie (meer).
Status bij belastingdienst (ANBI | SBBI)
Goede doelen hebben voor de belastingdienst een bepaalde status. Iets nalaten aan een goed doel is in Nederland belastingvrij als een goed doel een ANBI status heeft. Een ANBI-status staat voor Algemeen Nut Beoogde Instelling. Goede doelen met deze status krijgen veel belastingvoordeel over uw erfenis zodat ze geen erfbelastingen hoeven te betalen. De belastingdienst controleert bij een gift uit een erfenis goed, omdat in het verleden hier helaas vaak misbruik van is gemaakt. Wil je weten of jouw goede doel een ANBI-status heeft? Check het bij de belastingdienst/ANBI- zoeken.
Een andere status is SBBI wat staat voor Sociaal Belang Behartigende Instelling. Bij deze organisaties / goede doelen worden wel de normale erfrechtbelasting doorbelast. Het idee van een belastingvoordeel vervalt dan helaas, maar het goede doel heeft nog steeds baat bij jouw gift. Heeft jouw goede doel voor je vermogen een SBBI status? Dat kun je hier checken.
Testament of codicil
Omdat je de gift pas doet nadat je overleden bent, is het belangrijk dat dit juist in je testament wordt omschreven. Naast het testament is het ook mogelijk om zelf een eenvoudige wensenlijst te maken. Dit noemen we een codicil. Het is helaas niet mogelijk om grote financiële zaken af te handelen in een codicil. Wil je een schenking aan een goed doel doen, kan dit dus niet in een codicil, maar moet in het testament worden opgenomen. Het testament is helemaal privé voor jou en kan niet door anderen gelezen worden.
Je testament wordt opgemaakt door een notaris of een executeur. Heb je hierbij hulp nodig, dan verwijzen we je graag door naar ons artikel hulp bij het opstellen van je testament en adviseren en helpen je hier graag bij.
Als je overweegt om één of meerdere goede doelen wilt opnemen in je testament, dan adviseren wij je om je tijdig te laten informeren. Wij begeleiden je hierin zodat jouw laatste wens uitgevoerd wordt.
Wij zijn altijd bereikbaar via ons contactformulier. Per telefoon kunt je ons bereiken tijdens werkdagen.
Geen ergernis bij een erfenis.
We wensen je een zorgeloos leven toe.
