Zou ik de erfenis aanvaarden?

Na een overlijden behoren alle bezittingen en geldzaken tot de nalatenschap.
Dus ook  die mooie auto, de koelkast en die super TV. Maar waren die al afbetaald?
In deze snelle economie komen wij steeds vaker tegen dat zulke zaken op krediet worden aangeschaft.

En dan word jij als erfgenaam gevraagd hoe daarmee om te gaan. Er zijn twee duidelijke manieren en laten we zeggen één tussenweg. In het kort, een uitleg waarbij aangetekend dat deze omschrijving bedoeld is voor de lezers van dit stuk en niet voldoet als uitleg aan advocaten bijvoorbeeld.

  1. Zuiver aanvaarden betekent “laat maar komen”
  2. Verwerpen betekent “Ik wil er niets mee te maken hebben”
  3. Beneficiair aanvaarden, is de tussenweg “Eerst zien dan geloven”

 

Zuiver aanvaarden:

De wet gaat er al vanuit dat je zuiver aanvaart als je goederen of gelden uit de nalatenschap onttrekt. Voorheen werd dat erg strikt genomen maar enige tijd geleden is het ietwat versoepeld. Activiteiten om de nalatenschap te beheren en om te voorkomen dat er dingen verloren of kapot gaan, worden nu niet meer direct opgenomen als aanvaarden.

Let wel op, de grens wat wel en wat niet mag is erg onduidelijk! Eenmaal zuiver aanvaard is er geen weg terug meer. De enige uitzondering: tenzij er onbekende schulden zijn die je niet kon weten tijdens de aanvaarding.
Je kunt voor de aanvaarding zelf een verklaring afgeven bij de rechtbank, maar soms verzoekt de rechter je om dat te doen. Bijvoorbeeld als er onduidelijkheid is naar schuldeisers. Of omdat je de TV (op afbetaling) toch al verkocht hebt terwijl de leverancier hem dan nog erg graag terug wil.

Verwerpen:

Als je al overtuigt bent de erfenis niet te willen dan kun je direct verwerpen.
Dat moet altijd via de kantonrechter. Let daarbij wel op dat je opvolger dan automatisch erfgenaam wordt en deze op zijn/haar beurt dient te aanvaarden of verwerpen.
Voor een minderjarige dient de ouder een machtigingsformulier aan de rechtbank aan te leveren maar ook het gezag te hebben over deze minderjarige.

Beneficiair aanvaarden:

Bij beneficiaire aanvaarding van een erfenis word je wel erfgenaam, maar hoef je eigenlijk geen ‘restschulden’ te erven. Als je beneficiair aanvaardt, moet je wel volgens bepaalde wettelijke regels afwikkelen.
Dit wordt ook wel het vereffenen van de nalatenschap genoemd. De vereffening heeft onder meer tot doel ervoor te zorgen dat de schuldeisers hun vorderingen eerst betaald krijgen. Als er daarna nog iets overblijft voor de erfgenamen, wordt dat onder hen verdeeld.

Ons advies:

Mijn advies zal meestal zijn beneficiair te aanvaarden. Vraag de rechtbank wel om een vereffenaar aan te stellen.
Het lijkt je geld te gaan kosten, echter die worden uit de nalatenschap betaald. Dit is veel goedkoper dan later procederen omdat de erfgenamen het niet met elkaar eens kunnen worden. Dat gebeurt erg vaak. Zoals ze vaak zeggen; Geld maakt lelijk, zelfs binnen de familie helaas.

Ben jij op zoek naar een onafhankelijke executeur? Dan ben je bij Duet Executeurs aan het juiste adres! Wij kunnen jou helpen met bovenstaande zaken, maar natuurlijk horen wij het graag als je vragen hebt. Neem contact met ons op via het contactformulier, bel of mail ons  088-248 48 48 | info@duetexecuteurs.nl. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens