Wat te doen als je een overledene aantreft?

Het is natuurlijk te hopen dat het je niet overkomt, maar wat moet je nou doen op het moment dat je een overleden persoon aantreft? Stel je voor dat je bij een goede vriend of familielid op visite gaat, maar tot je grote verbazing deze persoon overleden aantreft. Dit is natuurlijk allereerst een enorme schok, maar je zult wel direct moeten handelen. We zullen hieronder zo concreet mogelijk uiteen proberen te zetten wat je in een dergelijke situatie het beste kunt doen.

Stap 1: 

  • Heb je vermoedens van zelfdoding of een misdrijf? Bel dan direct 112! Raak de overledene niet aan en laat alle mogelijke sporen in tact. Vertel aan de meldkamer waar u de overledene hebt aangetroffen, zij zullen dan zo spoedig mogelijk de juiste eenheid naar je toe sturen en zij zullen beslissen wat er verder moet gebeuren.
  • Zijn er geen vermoedens van zelfdoding of een misdrijf? Bel dan als eerste de huisarts. De huisarts zal vaststellen dat de persoon is overleden en maakt dan een overlijdensverklaring

Stap 2:

Nadat de huisarts het overlijden heeft vastgesteld, is het tijd voor een volgende stap; de uitvaartondernemer. Wellicht ben je al bekend met de uitvaartwensen van de overledene. Dan is het zaak om de uitvaartondernemer te bellen die de overledene voor ogen had. Ben je niet bekend met de wensen van de overledene? Als je toegang hebt tot de belangrijke papieren van de overledene zou je hierin kunnen kijken of de uitvaartwensen terug te vinden zijn. Wanneer dit niet het geval is kun je via het internet altijd een dichtbij zijnde uitvaartondernemer vinden en het telefoonnummer hiervan. Bij (bijna) alle uitvaartondernemers kun je dag en nacht terecht!

overledene aantreffen

Stap 3:

Samen met de uitvaartondernemer worden alle wensen omtrent de uitvaart besproken. Is er een executeur in het testament benoemd? Dan is het vaak aan deze persoon om de uitvaart te laten verlopen naar wens van de overledene. Het is daarnaast belangrijk dat je deze eerste week/periode gebruikt om het verlies te verwerken of een plekje te geven. Natuurlijk zijn er een hoop belangrijke zaken om te regelen, maar deze kunnen bijna allemaal wel wachten tot ná de uitvaart.

Stap 4:

Als de uitvaart achter de rug is, kan er verder worden gekeken naar de andere belangrijke zaken. Er kan een hoop op je af komen wanneer een dierbare is overleden. Wanneer er een executeur is benoemd in het testament, staan de taken van de executeur grotendeels in het testament opgenomen. Is er geen testament of geen executeursbenoeming of heeft de executeur een extra handje nodig? Dan is het verstandig om contact te zoeken met een onafhankelijk executeur of notaris die je verder kan helpen met de afwikkeling. Ben je op zoek naar een onafhankelijk executeur? Wellicht kan Duet Executeurs je dan verder helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 of info@duetexecuteurs.nl. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens