Wat kun je doen met een niet-opeisbare vordering?

Misschien heb je er wel al eens van gehoord, een niet-opeisbare vordering. Maar wat houdt het in? Als één van de ouders is overleden en de andere ouder nog in leven is, dan hebben kinderen doorgaans nog geen recht op hun erfdeel. Dit wordt ook wel een niet-opeisbare vordering genoemd.

Het komt regelmatig voor dat kinderen een niet-opeisbare vordering erven. Een van de ouders is overleden en de overgebleven ouder wordt eigenaar van de nalatenschap. Hierdoor krijgen de kinderen een niet-opeisbare vordering op de langstlevende. Maar kun je als kind deze niet-opeisbare vordering opeisen?

Niet-opeisbare vordering opeisen 

Als kind mag je de vordering opeisen bij het overlijden van de langstlevende ouder. Daarnaast is het ook wettelijk bepaald dat je deze vordering mag opeisen bij faillissement of schuldsanering. Wanneer er een testament is opgesteld staan daar vaak ook nog andere gronden voor opeising in vermeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opname in een verzorgingstehuis van de langstlevende ouder. Wil je op een ander moment de niet-opeisbare vordering opeisen? Dan is de langstlevende ouder degene die hierover beslist.

Niet-opeisbare vordering zelf aflossen als langstlevende

Een langstlevende ouder kan ervoor kiezen om de vordering uit te keren aan de kinderen. Wel is het belangrijk om een aantal zaken in gedachte te houden bij deze keuze:

  • Past deze keuze in jouw financiële situatie?
  • Heeft de keuze effect op de eigen bijdrage voor de Wet van langdurige zorg?
  • Wat zijn de fiscale gevolgen van het voortijdig aflossen van de vordering?
  • Wordt de vordering niet gezien als schenking?


Zorg dat je deze vragen bespreekt met jouw notaris, fiscalist of accountant. Zo weet je zeker dat jij als kind of langstlevende ouder de juiste keuze maakt.

Hulp van een onafhankelijke executeur

Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld de afwikkeling van een nalatenschap kan zijn. Een onafhankelijke executeur zoals Duet Executeurs kan je begeleiden en helpen bij vraagstukken. Heb jij vragen of kun je hulp gebruiken bij de afwikkeling van een nalatenschap? Of heb je behoefte aan coaching bij het opstellen van een testament?

Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 of info@duetexecuteurs.nl. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens