Wat doet een Executeur?

Wat doet een Executeur?

Een executeur is degene die jouw wensen afhandelt. Alle beslissingen worden genomen volgens jouw wensen. In het testament staat wie de executeur is en wat deze persoon precies moet doen. Het testament is het uitgangspunt en zal te allen tijde moeten worden gevolgd.
De taken die bij een executeur horen zijn bijvoorbeeld het regelen van je uitvaart, het verdelen van je nalatenschap, het doen van belastingaangifte en het betalen van de openstaande schulden.

In de Nederlandse wet onderscheiden we drie verschillende executeurs, aangeduid met één *, twee ** en drie *** sterren, te weten:

1. Begrafenisexecuteur *

Hierbij is de executeur alleen bevoegd om de uitvaart te regelen. Hij krijgt verder geen rol in de verdere afwikkeling van de erfenis.

2. Beheersexecuteur **

De taken die bij deze rol horen is het beheren van de nalatenschap en het voldoen van de openstaande schulden. Deze executeur handelt de erfenis af in nauw overleg met de erfgenamen. Tevens hoort er bij deze functie het verzorgen van de aangifte van de erfbelasting voor alle erfgenamen.

3. Executeur-afwikkelingsbewindvoerder ***

Deze executeur heeft dezelfde taken als die van de beheersexecuteur, maar dan met meer bevoegdheden. Het is namelijk mogelijk om vanuit deze functie zelfstandig besluiten te nemen, zonder medewerking van de erfgenamen.

Duet Executeurs is bevoegd en ervaren in alle drie de niveaus zoals beschreven in de Nederlandse wet. Wil je graag eerst een vrijblijvend gesprek om te kijken waar wij jou het beste bij kunnen adviseren of ontzorgen? Mail of bel ons dan.
Volg ons op onze Facebook en LinkedIn. Hier komen berichten voorbij met advies, tips of achtergrondinformatie.

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens