Verdeling van een erfenis bepalen, hoe werkt dat?

Ontmoet Hans, een man van 65 jaar, ongehuwd en zonder kinderen. De laatste tijd is hij veel bezig met zijn nalatenschap. Wie zijn mijn erfgenamen? Wat gaat iedereen erven? Wat wil ik allemaal vastleggen in mijn testament?

Opstellen van het testament

Hans heeft de keuze gemaakt om zijn testament te laten opstellen bij een notaris. Hij heeft duidelijke ideeën over wie er wat van hem zal erven wanneer hij overlijdt. Omdat Hans geen partner of kinderen heeft zal een groot deel van zijn erfgenamen bestaan uit neven en nichten. Daarnaast heeft hij 5 goede doelen die hij graag zou aanwijzen als erfgenamen. In totaal zullen er ongeveer 30 erfgenamen worden benoemd in zijn testament.

Benoemen van een executeur

Naast het benoemen van erfgenamen heeft Hans ook een goede vriend benoemd als executeur. Deze goede vriend zal de rol krijgen van executeur en hij zal degene zijn die de nalatenschap van Hans op een eerlijke manier gaat verdelen. De notaris geeft aan dat dit een zware taak is met meer dan 30 erfgenamen. Wanneer hij zoveel erfgenamen wil benoemen is het verstandiger om een onafhankelijke ervaren executeur in te schakelen zoals Duet Executeurs. Verder geeft de notaris als tip om de goede doelen niet als erfgenamen op te nemen in het testament maar als legatarissen.

elektronisch dossier
Onterven

Verdelen van de nalatenschap

Nadat Hans heeft bepaald wie zijn erfgenamen en legatarissen worden, is het belangrijk om de verdeling te bepalen. Hans wil vaste bedragen benoemen in zijn testament per erfgenaam. Wanneer hij dit voorlegt aan de notaris adviseert de notaris hem om geen vaste bedragen vast te leggen maar percentages. Hij adviseert Hans om te kiezen voor percentages omdat bedragen in de loop der tijd kunnen fluctueren. Ondanks het goede advies van de notaris kiest Hans er toch voor om vaste bedragen te benoemen in zijn testament. Maar is dit wel zo verstandig?

Afwikkelen van de erfenis

8 jaar later overlijdt Hans. Zoals beloofd heeft zijn goede vriend de rol van executeur ingenomen en gaat hij aan de slag met de afwikkeling van de erfenis. Maar, al snel klopt deze goede vriend bij ons aan. Het lukt hem niet om de erfenis goed te verdelen. Waarom? Omdat Hans vaste bedragen heeft benoemd in zijn testament maar zijn vermogen kleiner is dan de bedragen die genoemd zijn. Dit betekent dat er te weinig geld is om het testament te executeren. Wat nu?

Rol van Duet Executeurs bij de afwikkeling van een erfenis 

Doordat Hans ergens in de afgelopen jaren een ongeluk heeft gehad is zijn vermogen flink geslonken. Er was erg veel schade bij het ongeluk en hij was niet verzekerd. Hierdoor moesten rekeningen betaald worden van het vermogen dat bedoeld was voor de erfgenamen. Gelukkig kunnen wij als onafhankelijke executeur helpen bij dit soort situaties. Het is zeker op te lossen maar brengt veel werk met zich mee. Zorg daarom dat je nooit concrete bedragen benoemt in jouw testament, alleen percentages.

Kun jij wat hulp gebruiken bij een lastige kwestie zoals deze van Hans? Dan helpen wij je graag! Je kunt bij ons terecht voor alle vragen over testamenten en erfenissen. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij. Je kunt ons bereiken via 088-248 48 48 of info@duetexecuteurs.nl.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Duet Executeurs

verdeling van een erfenis

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens