Regelen van Erfrecht

Erfrecht, wat is dat eigenlijk? En wat moet ik allemaal regelen?

Wanneer een familielid of een andere dierbare overlijdt moeten er veel dingen geregeld worden, ook van alles omtrent het erfrecht. Hoe aanvaard je een erfenis? Weet jij welke bezittingen je dierbare had? Hoe doe je aangifte van erfbelasting?
Wij, Duet Executeurs, kunnen je hierbij helpen en staan ook klaar voor al jouw vragen die je mogelijk hebt. In deze blog gaan we op een paar zaken wat dieper in.

Aanvaarden of verwerpen van de erfenis

Wanneer een dierbare overlijdt moeten de erfgenamen een beslissing nemen over de nalatenschap. Zij kunnen ervoor kiezen om de erfenis te aanvaarden of te verwerpen. Daarnaast kunnen erfgenamen ook kiezen voor een beneficiaire aanvaarding. Dit houdt in dat je wel erfgenaam wordt van de erfenis maar je geen ‘restschulden’ hoeft te erven. Deze vorm van aanvaarding heeft onder meer tot doel ervoor te zorgen dat de schuldeisers hun vorderingen eerst betaald krijgen. Als er na het betalen van de schuld(eisers) nog iets overblijft voor de erfgenamen, wordt dat onder hen verdeeld zoals beschreven in het testament.

Duet Executeurs | Testament | Erfenis | Erfrecht | Nalatenschap | Onafhankelijk | Persoonlijk | Betrokken

Overzicht maken van alle bezittingen en schulden

Na het overlijden van een dierbare moet er een overzicht gemaakt worden van alle bezittingen en schulden die de dierbare in bezit had op de sterfdatum. Daarnaast is het ook handig om alle kosten rondom de uitvaart of crematie goed in kaart te hebben aangezien dit geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de erfbelasting. Wij helpen je bij het maken van dit overzicht, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Verklaring van erfrecht en aangifte van erfbelasting

Een verklaring van erfrecht is een akte waarin een notaris heeft vastgesteld wie de erfgenamen zijn. Zo’n verklaring is handig, maar ook noodzakelijk, wanneer er een woning of huurovereenkomst in de nalatenschap zit. Ook heeft de bank een verklaring van erfrecht nodig zodat geblokkeerde rekeningen van de overledene weer gebruikt kunnen worden door de erfgenamen. Naast een verklaring van erfrecht moet er ook een aangifte van erfbelasting gedaan worden. Bij de aangifte is het van belang dat het zo compleet mogelijk is, zodat de belastingdienst de aangifte zonder vertraging kan afhandelen.

Overige zaken

Naast de bovenstaande belangrijke zaken moeten er ook nog andere dingen geregeld worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het stopzetten van automatische incasso’s en het geven van volmachten. Je kunt bijvoorbeeld een volmacht geven aan iemand die je vertrouwt en handelt vanuit jouw belangen wanneer je dat zelf niet meer kan.

Weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij helpen jou met alle bovenstaande zaken, maar natuurlijk horen wij het ook graag als je andere vragen hebt. Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 | info@duetexecuteurs.nl. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.

Geen ergernis bij een erfenis.
We wensen je een zorgeloos leven toe!

Duet Executeurs  

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens