Onverwachts opdraven voor de schulden van je ouders?

Per ongeluk zuiver aanvaard? 

De NOS heeft recentelijk een artikel gepubliceerd over onverwachtse schulden. Veel mensen zijn zich namelijk niet goed bewust van de schulden die hun ouders mogelijk hebben, of weten hier echt niets vanaf. Op het moment dat men dan niet goed voorgelicht wordt, kan het gebeuren dat de nalatenschap van hun ouders per ongeluk zuiver wordt aanvaard. Hiermee worden de kinderen erfgenaam en erven ze niet alleen bezittingen, maar ook de schulden. Een nalatenschap kan al snel (per ongeluk) zuiver aanvaard worden, bijvoorbeeld wanneer waardevolle spullen uit het huis worden meegenomen of wanneer men het geld van ouders gebruikt om bijvoorbeeld met de familie uiteten te gaan na het overlijden.

Belastingdienst en SVB 

Instanties als de Belastingdienst en de SVB kennen wat betreft deze schulden geen genade. Wanneer iemand bijvoorbeeld een aantal jaren lang teveel pensioen heeft ontvangen, kan dit zich opstapelen tot een flinke schuld. Deze schuld aan de SVB gaat dan na het overlijden van de ouder over op de kinderen die de nalatenschap zuiver hebben aanvaard. Ook bij de Belastingdienst is dit het geval. De Belastingdienst geeft aan dat de hoofdregel is dat zowel schulden als bezittingen overgaan op de erfgenamen en dat dit dus ook voor belastingschulden geldt. Wel kunnen er veelal betalingsregelingen worden getroffen. Maar toch; dit is geen ideale situatie voor de erfgenamen.

onverwachts opdraven voor de schulden van je ouders

Gemeentes

Gemeentes zijn daarentegen volgens het onderzoek van de NOS iets soepeler, vaak schelden zij de schulden kwijt wanneer aangetoond wordt dat er meer schulden dan bezittingen in de nalatenschap zitten. Dit kan dan bijvoorbeeld aangetoond worden door een boedelbeschrijving. Let wel; gemeentes kennen elk een eigen beleid, dus ga hier niet zomaar vanuit!

Laat je goed inlichten!

Wanneer een van je ouders overlijdt, is het dus belangrijk dat je je bewust bent van de wijze van aanvaarding, ondanks de heftige emotionele periode waar je al inzit. Het kan je later veel ellende en dus ook schulden besparen. Laat je dus goed inlichten! Dit kan door een advocaat, notaris of andere erfrechtspecialist. Denk je dat wij je kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 of info@duetexecuteurs.nl. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens