Onterven: Hoe werkt het en wat moet je weten?
De meeste mensen denken liever niet na over nalatenschappen. Toch is het belangrijk om op tijd zaken te regelen, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een testament. Hierin kun je vastleggen wat er met je bezittingen moet gebeuren na je overlijden. Maar wat als je niet wilt dat een bepaalde persoon erft? Dan kun je ervoor kiezen om deze persoon te onterven. Wij leggen je uit wat onterven precies inhoudt en hoe het werkt!
Wat is onterving?
Een testament is een juridisch Onterven betekent dat iemand wordt uitgesloten van een erfenis. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals familieconflicten, onenigheid over geld, of omdat de persoon in kwestie niet langer geliefd is bij de familie. In Nederland hebben kinderen echter altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders, het zogenaamde ‘legitieme portie’. Dit is een vastgesteld deel van de erfenis waar de kinderen altijd recht op hebben, ook als ze zijn onterfd.


Hoe werkt onterven?
Het onterven van een kind is niet zo eenvoudig als het schrappen van zijn of haar naam uit het testament. Zoals eerder vermeld, hebben kinderen recht op een legitieme portie van de erfenis van hun ouders. Dit is een vastgesteld deel van de erfenis die in principe niet kan worden ontnomen. De legitieme portie bedraagt de helft van wat het kind zou erven als er geen testament zou zijn opgesteld. Wanneer de legitieme portie wordt opgeëist, wordt het onterfde kind daarmee géén erfgenaam. Hiermee ontstaat een vordering van het onterfde kind op de overige erfgenamen. Het onterfde kind wordt hiermee als het ware een schuldeiser.
Wat zijn de gevolgen?
De gevolgen van onterving kunnen verstrekkend zijn, zowel emotioneel als financieel. Het kan leiden tot ruzies en conflict tussen familieleden maar het kan ook de financiële toekomst van de uitgesloten persoon beïnvloeden. In sommige gevallen kan het leiden tot rechtszaken om de erfenis te betwisten. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de gevolgen van onterving voordat een definitieve beslissing wordt genomen.
Waar moet je op letten?
Bij het opstellen van een testament is het belangrijk om goed na te denken over wie je wilt onterven en waarom. Het is niet zomaar mogelijk om iemand te onterven, er zijn namelijk wettelijke regels waaraan je je moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar je partner of minderjarige kinderen onterven. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er ook andere manieren zijn waarop iemand aanspraak kan maken op jouw nalatenschap, bijvoorbeeld via een legitieme portie.
Tot slot is het raadzaam om een testament op te stellen onder begeleiding van een executeur. Een onafhankelijke executeur zoals Duet Executeurs kan jou begeleiden bij het opstellen van een testament dat voldoet aan alle wettelijke eisen.
Onterven kan een ingewikkelde en vaak emotionele kwestie zijn, maar met goede afspraken en deskundige hulp kan veel onenigheid worden voorkomen. Zo kan de onterving op een respectvolle manier worden afgehandeld. Ben jij op zoek naar een onafhankelijke executeur die jou kan ondersteunen bij de afwikkeling van nalatenschap? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij helpen jou met alle bovenstaande zaken en eventueel andere vragen. Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 | info@duetexecuteurs.nl. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.
Geen ergernis bij een erfenis.
We wensen je een zorgeloos leven toe!
Duet Executeurs
