Wat is het verschil tussen een notaris, advocaat en onafhankelijke executeur?

 

Wanneer een familielid of andere dierbare overlijdt komt er veel op je af, waaronder lastige vragen over bijvoorbeeld de verdeling van nalatenschap. Dit kan overweldigend zijn. Het is daarom belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een notaris, een advocaat en een onafhankelijke executeur zoals Duet Executeurs en wat zij voor je kunnen betekenen in jouw situatie.

Notaris

Een notaris kan verschillende zaken voor je uit handen nemen, zoals het opstellen van een testament of het geven van een verklaring van erfrecht. Zo’n verklaring van erfrecht kun je als rechthebbende gebruiken om je te legitimeren bij bijvoorbeeld een bank wanneer je daar betalingen moet verrichten. Daarnaast is een notaris ook verplicht om een testament in te schrijven in het Centraal Testamentregister. Naast alle zaken die een notaris uit handen kan nemen, blijft hij of zij ook altijd neutraal wanneer er problemen ontstaan tussen erfgenamen. Dit betekent dus ook dat een notaris niet de aangewezen persoon is om eventuele conflicten te begeleiden of op te lossen.

Advocaat

Een advocaat wordt vaak juist ingeschakeld wanneer er sprake is van een conflict. Dit kunnen conflicten zijn tussen erfgenamen, tussen de executeur en andere betrokkenen. Maar ook bijvoorbeeld als er problemen zijn met een bewindvoerder. Wanneer een conflict moet worden voorgelegd aan de rechtbank is het ook verplicht om een advocaat in te schakelen. Dit zijn dan vaak conflicten waar het gaat om de verdeling van de erfenis en de aansprak daarvan.

Onafhankelijke executeur

Naast een notaris en advocaat kun je ook worden bijgestaan door een onafhankelijke executeur zoals Duet Executeurs. De executeur is degene die verantwoordelijk is voor de afwikkeling en verdeling van de erfenis. En wie dit wordt is vastgesteld in een testament. Ook kan het zo zijn dat jij bent aangewezen tot executeur, maar dat je dit niet wilt. Dan kun je deze functie overdragen aan een onafhankelijke executeur. Zij kunnen jou ook adviseren en begeleiden. Naast dat de executeur verantwoordelijk is voor de afwikkeling en verdeling van de erfenis, regelt hij/zij ook de aangifte van de erfbelasting.

Heb je nog vragen over wat wij als Duet Executeurs voor je kunnen betekenen. Of wil je graag meer informatie over ons? Dat kan! Neem contact met ons op via het contactformulier op de website of bel / mail ons, 088-248 48 48 | info@duetexecuteurs.nl. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens