Het codicil

Wat is een codicil? 

Een codicil vindt zijn wettelijke grondslag in art. 4:97 BW. Hierin is bepaald dat het gaat om een handgeschreven document, dat voorzien is van een naam, dagtekening en handtekening. In dit document kan je zonder tussenkomst van een notaris bepaalde legaten maken. Een codicil wordt vaak thuis bewaard, maar kan ook bij een notaris in bewaring liggen.

Wat kun je met een codicil?

In een codicil kun je niet alles bepalen, maar je kunt er wel bepaalde legaten in maken. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde kledingstukken, sieraden en tot de inboedel behorende zaken of boeken legateren. Ook kun je bepalen dat bepaalde goederen, zoals hiervoor benoemd, buiten de huwelijksgemeenschap vallen.

Wat is het verschil tussen een codicil en een testament?

Ondanks dat je in beide documenten zaken met betrekking tot je nalatenschap kunt regelen, zitten er wel veel verschillen tussen de twee. Het grootste verschil is de reikwijdte van de zaken die je erin kunt regelen. In een codicil kun je slechts zaken regelen over specifieke goederen. In een testament kun je je gehele nalatenschap regelen. Daarnaast kun je een codicil opstellen door bovengenoemde voorwaarden in acht te nemen, zonder tussenkomst van een notaris. Een testament wordt altijd opgemaakt door een notaris.

Hulp nodig bij het opstellen van een codicil of testament?

Wil je een codicil of testament op gaan stellen maar weet je niet goed waar je moet beginnen of wat je erin wil zetten? Je kunt hiervoor altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij kijken en denken graag met je mee!

Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 of info@duetexecuteurs.nl. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens