De meerwaarde van een levenstestament

Het opstellen van een testament is voor velen een bekend concept, maar heb je ooit gehoord van een levenstestament? Hoewel het woord ‘’testament’’ in beide termen voorkomt, zijn er belangrijke verschillen tussen een testament en een levenstestament. Wij zullen de essentie van een levenstestament bespreken, het onderscheid tussen beide documenten uitleggen en uitleggen waarom het nuttig kan zijn om een levenstestament op te stellen.

Wat is een testament?

Een testament is een juridisch document dat vertelt wat er met je bezittingen en nalatenschap gebeurt na je overlijden. Het testament treedt in werking na je overlijden en wordt geopend en uitgevoerd door een executeur of notaris. Hierin kun je onder andere bepalen wie je erfgenamen zijn, hoe je bezittingen verdeeld moeten worden en wie de voogdij over minderjarige kinderen krijgt.

Erfenis regelen

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament daarentegen is een document waarin je regelingen en wensen vastlegt voor het geval je tijdens je leven wilsonbekwaam wordt, bijvoorbeeld door dementie, een beroerte of een ongeval. In een levenstestament benoem je een vertrouwenspersoon die namens jou beslissingen mag nemen en handelingen mag verrichten op zowel persoonlijk als financieel gebied. Dit kunnen medische beslissingen, vermogensbeheer, het afsluiten van verzekeringen of het aanpassen van je woonsituatie zijn.

Het verschil tussen een testament en een levenstestament

Het belangrijkste onderscheid tussen een testament en een levenstestament is het tijdstip waarop ze van kracht worden. Een testament werkt pas na je overlijden, terwijl een levenstestament van kracht gaat zodra je wilsonbekwaam wordt. Een testament regelt je nalatenschap, terwijl een levenstestament je belangen behartigt tijdens je leven

 

Waarom is een levenstestament nuttig? 

Vertrouwen en gemoedsrust

Een levenstestament draagt bij aan het creëren van vertrouwen en gemoedsrust, zowel voor jou als voor je naasten. Het biedt een duidelijk kader en geeft je de mogelijkheid om zelf de regie te behouden, zelfs in situaties waarin je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Door je wensen en voorkeuren vast te leggen worden misverstanden en conflicten voorkomen. Zo kunnen jouw naasten met vertrouwen handelen volgens jouw instructies.

Financiële en juridische zaken

Een levenstestament biedt ook de mogelijkheid om financiële en juridische zaken te regelen voor het geval je wilsonbekwaam wordt. Je kunt een vertrouwenspersoon aanwijzen die namens jou mag handelen en beslissingen kan nemen over je financiën, zoals het beheren van je bankrekeningen, het betalen van rekeningen, het beheren van onroerend goed en het afhandelen van belastingaangelegenheden. Daarnaast kun je ook specifieke instructies geven over hoe je zakelijke belangen moeten worden beheerd en welke contracten moeten worden nageleefd. Door dit vooraf vast te leggen, zorg je ervoor dat je financiële zaken in goede handen zijn en dat je vermogen op de juiste manier wordt beheerd.

Medische en persoonlijke zorg

Met een levenstestament kun je specifieke instructies geven over je medische behandelingen, zorg voorkeuren en wensen ten aanzien van je persoonlijke leven. Dit biedt rust voor jou en je naasten omdat je weet dat jouw wensen worden gerespecteerd. Zelfs als je niet meer in staat bent om ze kenbaar te maken. Door deze zaken vooraf vast te leggen, voorkom je dat je naasten in een moeilijke positie worden gebracht waarin zij moeten beslissen over jouw zorg zonder duidelijke richtlijnen.

Het opstellen van een levenstestament is een belangrijke stap in het plannen van je toekomst en het beschermen van jezelf en je nalatenschap. Wij als Duet Executeurs kunnen je begeleiden bij deze moeilijke keuzes. Ben jij op zoek naar een onafhankelijke executeur die jou kan ondersteunen bij zaken rondom jouw nalatenschap? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 | info@duetexecuteurs.nl. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.

Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!
Duet Executeurs

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens