Waar heb je recht op wanneer je onterfd bent?

Een Casus verhaal van Duet Executeurs

Als executeur maken wij bijzondere dingen mee en krijgen wij te maken met verschillende situaties. Een van zulke situaties is bijvoorbeeld wanneer één van de kinderen is onterfd door een van zijn of haar ouders. In zo’n geval kunnen wij het onterfde kind bijstaan en zorgen dat hij of zij het deel van de erfenis ontvangt waar diegene recht op heeft.

Overlijden van een dierbare

Wanneer mensen onze hulp inschakelen is dit vaak omdat er een dierbare is overleden. In dit geval was het zo dat de vader van het gezin al een lange tijd geleden was overleden en dat de moeder recent was overleden. Wanneer beide ouders zijn overleden moet er vaak veel geregeld worden zoals bijvoorbeeld het huis waar de ouders in woonde. In deze situatie lieten de ouders een hypotheekvrij huis achter. Zij woonde hier al 45 jaar dus dit huis kan met een flinke overwaarde verkocht worden.

Duet Executeurs vereffenaar

Geen contact tussen familieleden

Deze vader en moeder hadden samen twee kinderen. De twee kinderen, broer en zus, hadden onderling geen contact meer en maar één van de twee kinderen had nog contact met haar moeder. Doordat de moeder geen contact meer had met haar zoon heeft zij het besluit genomen om haar zoon te onterven. Hij heeft zijn verzekeringsagent om hulp gevraagd en deze heeft hem naar Duet Executeurs doorverwezen.

Rechten na onterven 

Wij als Duet Executeurs kunnen voor hem uitzoeken wat zijn rechten zijn, ondanks dat hij is onterfd door zijn moeder. Wij hebben het testament bestudeerd en daaruit bleek inderdaad dat de moeder haar zoon had onterfd. Wij zijn namens hem het legitieme gaan opeisen, dit betekent dat hij minder rechten heeft in de nalatenschap ten op zichten van een erfgenaam maar nog steeds wel rechten heeft. Een kind wat onterfd is heeft altijd nog recht op de helft van zijn of haar eigenlijke erfenis. In dit geval betekent dat dus dat hij eigenlijk de helft van de erfenis zou mogen ontvangen wanneer hij erfgename zou zijn en nu nog recht heeft op ¼ deel van de erfenis.

Afronding van de casus

Uiteindelijk hebben we de onterfde zoon kunnen helpen en heeft hij desondanks nog een deel van de erfenis kunnen ontvangen. Eigen kinderen kunnen simpelweg niet volledig onterfd worden. Ben jij onterfd door jouw ouders of heb je vragen over jouw testament of nalatenschap? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij jou graag verder. Je kunt ons bereiken op 088-2484848 of info@duetexecuteurs.nl

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Duet Executeurs

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens