Dementie - Wilsonbekwaamheid

Mijn dierbare lijdt aan dementie, wat nu?

Misschien wel een van de pijnlijkste dingen die er is, een dierbare zien lijden aan dementie en het gevoel hebben dat je die dierbare langzaamaan verliest. Wanneer iemand lijdt aan dementie komt er ook een punt waarop iemand niet meer wilsbekwaam is om bijvoorbeeld een testament op te stellen of een erfenis te regelen. Maar hoe gaat dit dan in zijn werking?

Wat is wilsonbekwaamheid?

Wanneer is iemand wilsonbekwaam? Je bent wilsonbekwaam wanneer je niet zelfstandig een beslissing kan nemen en de gevolgen van die beslissing kan overzien. Wanneer iemand wilsonbekwaam is mag diegene ook geen officiële documenten ondertekenen of opstellen. Een notaris toetst bij iedere rechtshandeling en overeenkomst of iemand wilsbekwaam is of niet. Dit doet hij bijvoorbeeld ook bij het opstellen of afwikkelen van een testament. Wanneer iemand wilsonbekwaam is bij het opstellen van een testament wordt deze als niet geldig verklaard.

Dementie Wilsonbekwaamheid

Is iemand met dementie altijd wilsonbekwaam?

Wanneer iemand aan dementie lijdt betekent dit niet automatisch dat diegene wilsonbekwaam is, vooral wanneer iemand zich in het beginstadium van dementie bevindt. Als iemand een vorm van dementie heeft zoals bijvoorbeeld Alzheimer is het vaak zo dat diegene geleidelijk bekwaamheid verliest om bepaalde beslissingen te maken. Iemand kan bijvoorbeeld wilsonbekwaam zijn om een testament op te stellen of te wijzigen, maar wel bekwaam zijn om te bepalen in welk verpleeghuis hij of zij wil verblijven..

Wilsonbekwaam en nog niets geregeld?

Is een dierbare wilsonbekwaam en is er nog niets geregeld? Of ben jij zelf wilsonbekwaam en heb je nog niets geregeld? Dan krijg je met de kantonrechter te maken. Een bewindvoerder of curator wordt dan verantwoordelijk gesteld voor financiële zaken.

Zorg dat je goed voorbereid bent met Duet Executeurs!

Zorg dat je goed voorbereid bent en alles voor jouw erfenis goed geregeld hebt om problemen of lastige situaties voor jou en jouw dierbaren te voorkomen. Wij kunnen je helpen met het regelen van jouw erfenis. Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, bel of mail ons; 088-248 48 48 | info@duetexecuteurs.nl. Wij begrijpen als geen ander hoe ingewikkeld het kan zijn en ondersteunen je hier graag bij.
Geen ergernis bij een erfenis.

We wensen je een zorgeloos leven toe!

Duet Executeurs

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens