Casus: Pien

Een casus over het erven van schulden

In aanvulling op onze laatste blog, waarin we aandacht hebben besteed aan het erven van schulden van je ouders, nu ook een verhaal uit onze praktijk. Helaas komt dit namelijk vaker voor dan je zou denken. Zo ook in het geval van Pien.

Geen overzicht in financiële situatie

Pien was enig kind en erfgenaam van haar vader die vrij onverwachts kwam te overlijden. Ze had nog nooit eerder bewust te maken gehad met het afwikkelen van een nalatenschap en had hier ook weinig kennis over. Met alle goede bedoelingen ging ze echter aan de slag met de afwikkeling. Voordat Pien inzichtelijk had wat de financiële situatie van haar vader precies was, had ze al een aantal handelingen gedaan, zo had ze bijvoorbeeld de auto van haar vader op haar eigen naam gezet en had ze deze in gebruik genomen. Ook had ze een aantal waardevolle spullen uit het appartement van haar vader meegenomen.

Door gedragingen zuiver aanvaarden

Toen Pien de nalatenschap wat meer in kaart had gebracht kwam ze erachter dat haar vader nog een behoorlijke schuld open had staan bij de Belastingdienst. De Belastingdienst klopte hiermee vervolgens bij haar aan, ze had namelijk door haar gedragingen de nalatenschap inmiddels zuiver aanvaard. Hiermee werd ze niet beschermd tegen schuldeisers, zoals het geval is bij een beneficiaire aanvaarding.

Laat je goed inlichten!

Helaas worden dergelijke schulden niet zomaar kwijtgescholden en zul je deze dus als erfgenaam die zuiver heeft aanvaard zelf moeten voldoen indien de nalatenschap niet toereikend is. Zo ook helaas in het geval van Pien. Het is dus van groot belang dat je je goed laat inlichten wanneer je in een dergelijke situatie terecht komt. Je bespaart jezelf hiermee veel ellende en kosten. Een notaris, advocaat of andere erfrechtspecialist kan je hier altijd in verder helpen!

Denk je dat Duet Executeurs iets voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens