Casus: Jan

Een casus over een onverwacht overlijden

Het is iets wat je nooit hoopt mee te maken; het aantreffen van een dierbare die plotseling is komen te overlijden. Helaas was dit in de casus van Jan wel het geval, Jan was een alleenstaande man van middelbare leeftijd. Hij had geen kinderen en geen relatie, maar wel een rijk sociaal leven en een aantal naaste familieleden. Een van zijn naaste familieleden heeft Jan op een dag, nadat hij een aantal uur onbereikbaar leek, overleden aangetroffen in zijn woning. We noemen dit naaste familielid voor het gemak Helma. Jan leefde naar horen zeggen vrij gezond en ook sportte hij veel. Zijn dood had niemand dan ook echt aan zien komen.

Verdachte omstandigheden

Hoewel dit uiteraard als een enorme schok komt, is het wel van groot belang dat er direct gehandeld wordt. Op het moment dat Helma Jan aantrof was ze bang dat hem iets ernstigs was overkomen en zij vertrouwde de situatie niet volledig. Want; waarom zou een gezonde man die midden in het leven stond zomaar komen te overlijden? Helma heeft daarom direct 112 gebeld, waarop de eenheden snel reageerden. De ambulance kwam en heeft nog geprobeerd Jan te reanimeren wat helaas niet mocht baten en de politie kwam om een sporenonderzoek te doen. De arts heeft uiteindelijk zijn overlijden vastgesteld. Uiteindelijk is gebleken dat er geen misdrijf tegen Jan is gepleegd maar dat er sprake was van een noodlottig ongeval.

Wanneer iemand onder verdachte omstandigheden wordt aangetroffen is het belangrijk dat 112 zo snel mogelijk wordt gebeld en dat de juiste eenheid het vanaf daar oppakt. Is er geen sprake van verdachte omstandigheden, dan moet de huisarts gebeld worden. Helma heeft in dit geval dus absoluut juist gehandeld door direct 112 te bellen.

Stappenplan bij onverwacht overlijden

We hebben geprobeerd om in een kort stappenplan uiteen te zetten wat de logische stappen zijn wanneer iemand onverwacht overleden wordt aangetroffen. In een moment van stress en paniek kan het fijn zijn om een helder stappenplan voor ogen te hebben. Je kunt het stappenplan hier bekijken, maar je kunt ons ook altijd vrijblijvend een bericht sturen als je nog vragen hebt. 

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens