Casus: Harrie

Een casus over een onbeheerde nalatenschap

In de praktijk komen we veel verschillende soorten nalatenschappen tegen. Zo hebben wij ook wel eens te maken met nalatenschappen waar er helemaal geen erfgenamen zijn, ook wel genoemd: een onbeheerde nalatenschap. In dit geval ging het om een alleenstaande meneer, we noemen hem voor het gemak Harrie, die enkele jaren geleden is komen te overlijden. Harrie had geen kinderen, geen testament en zijn familie was ook onbekend. Door de rechtbank zijn wij aangesteld als vereffenaar van zijn nalatenschap.

Het Centrum voor familiegeschiedenis

Omdat er geen familieleden bekend waren van Harrie, moesten we hiervoor op onderzoek uitgaan. Via het Centrum voor familiegeschiedenis (ook wel: het CBG) is er een onderzoek gedaan naar wie zijn familieleden zijn. Hieruit zijn enkele personen naar voren gekomen en deze personen zijn meermaals door ons aangeschreven. Veel van deze personen hebben nooit iets van zich laten horen en degenen die dit wel hebben gedaan hebben de nalatenschap verworpen en aangegeven er niets mee te maken te willen hebben. De eindstand was dat er helemaal géén erfgenamen waren in de nalatenschap van Harrie. Wat gebeurt er dan?

De Consignatiekas

Wij hebben de nalatenschap vereffend zoals wij ook elke andere nalatenschap zouden vereffenen. Harrie had enkele bezittingen en geen schulden, waardoor er enig saldo overbleef toen we bij de verdeling aankwamen. Als er niemand is om het saldo aan te verdelen, waar gaat het geld dan naartoe? De Nederlandse Staat heeft hier een oplossing voor, in de vorm van de Consignatiekas. Hier kan geld uit onder andere geld uit beheerde nalatenschappen zonder erfgenamen gestort worden. Dit geld wordt dan voor 20 jaar in bewaring gehouden, zodat degenen die eventueel recht zouden hebben op het geld, het geld zelf op kunnen vragen. Hierdoor hebben we toch de hele nalatenschap in zijn volledigheid kunnen vereffenen.

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens