Casus: Anita

Een casus over het belang van een goed testament

Bij elke nalatenschap die wij behandelen wordt ons het belang van een goed testament duidelijker gemaakt. We komen in de praktijk van alles tegen; personen zonder testament, personen met een goed testament en personen met een ‘minder goed’ testament. We merken dat soms de wil van de overledene precies tegenovergesteld is aan de daadwerkelijke werking van het testament.

Legitieme portie

Zo hebben wij een nalatenschap afgewikkeld waarin een vrouw de bedoeling had haar zoon te onterven en hem tot legataris te benoemen en haar dochter te benoemen tot enig erfgenaam. Dit is dan ook zo opgenomen in het testament van mevrouw, we noemen haar Anita. Op het moment dat Anita kwam te overlijden en tijdens de afwikkeling van haar nalatenschap stond haar zoon onder bewind. Vanuit de bewindvoerder kreeg hij vervolgens het advies om in plaats van het legaat te aanvaarden, zijn legitieme portie op te eisen. De legitieme portie kwam namelijk op een veel hoger bedrag uit dan het legaat.

Kosten van de afwikkeling

Uiteindelijk is de situatie zelfs zo geworden, dat Anita’s onterfde zoon meer geld heeft gekregen dan haar dochter die nog wél erfgenaam was. De reden hiervan is dat onder andere de kosten voor de afwikkeling van Anita’s nalatenschap van het erfdeel van de dochter afgingen. Dit is echter nooit Anita’s bedoeling geweest…

Testament opstellen

Het is dus van groot belang dat je je goed laat voorlichten door een notaris of een andere specialist bij het opstellen van een testament, om achteraf vervelende situaties te voorkomen. Denk je dat wij je hierbij verder kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Betrokken

Persoonlijke begeleiding

Deskundig

Onafhankelijk

Heb jij alles goed geregeld?

Vul hieronder je gegevens in en download GRATIS onze checklist 'Goed geregeld, mijn laatste wens'

Bedankt voor het invullen van je gegevens